In gesprek met de beer

Heb je één of meerdere werknemers die bij elke sprong in het diepe veel beren op de weg zien? Of herken je jezelf af en toe hierin? Voor mijn 1-op-1 coachingstraject “Bouwen aan meer zelfvertrouwen” heb ik een werkboek samengesteld met een aantal opdrachten.

Eén opdracht uit het werkboek wil ik graag delen en gaat over beren.

Het klinkt bijna infantiel: “in gesprek gaan met de beer”. Toch hebben we het vaak over ‘het zien van beren op de weg’ als het gaat over iets nieuws ondernemen. Het gebruik van metaforen werkt volgens de theorie van ACT (Acceptance & Commitment Training) zeer effectief om een beetje meer los te komen van zelf opgeworpen drempels. Dit heet defuseren en helpt bij de acceptatie ervan om vervolgens toch íets te doen in de richting van wat jij graag wilt bereiken.

Vicieuze cirkel

Bij iets dat (te) spannend is om te doen, zoek je uitwegen om niet iets te hoeven doen. Je gaat bepaalde situaties mogelijk zelfs vermijden. Er zijn teveel belemmeringen, drempels, negatieve gedachten en gevoelens om het aan te durven. Op de korte termijn levert dit iets positiefs op, namelijk het vermijden van een (te) spannende situatie. Je gaat die ene confrontatie niet aan, pakt de kans voor het geven van een presentatie niet aan of vermijdt een feedbackgesprek met een collega. Op de lange termijn schiet je er zelf echter bij in. De momenten waarop je voor jezelf had kunnen opkomen, of je ontwikkelen, laat je voorbijgaan. Bovendien kan het zijn dat je vervolgens boos wordt op jezelf, omdat je het weer niet bent aangegaan. Zie je de vicieuze cirkel?

Welke beer ga jij de hand schudden?

In mijn coachingstraject stel je gaandeweg een stappenplan samen waarin veel aandacht is voor wat je te overwinnen hebt in jezelf. Een stappenplan kan iedereen maken. Alleen de stappen ook daadwerkelijk uitvoeren kan voor iemand die veel drempels of beren ervaart, niet eenvoudig zijn. Je gaat met een paar vragen aan jezelf in gesprek met jouw grootste beer op de weg en onderzoekt welke kleine stappen je toch kunt doen.

Stap 1: Welke grootste ‘beer op de weg’ ga jij de komende tijd de hand schudden (of een boks geven…)?Welke ‘beer in de weg’ zit ook daadwerkelijk in de weg om die ene stap te zetten? En wat vermijd je door die beer?

Neem hiervoor echt de tijd, sluit je ogen, observeer je gedachten en gevoelens, denk aan een situatie waarin die beer je in de weg zat en je iets NIET deed, wat je eigenlijk wel had willen doen. 

Stap 2: Vechten tegen die beer heeft geen zin, want die is veel sterker dan jij.

Neem hierbij de beslissing niet meer te vechten of te vluchten voor die beer, maar de hand te schudden. Zie het in je verbeelding voor je. Geef eventueel een naam aan de beer (of maak een tekening – kies wat bij jou past). 

Stap 3: Ga in gesprek met jouw beer en vraag het welke kleine stappen je toch zou kunnen zetten ondanks zijn/haar kracht om jou tegen te houden. Voeg de stappen toe aan je stappenplan volgens het schema.

En hoe ziet jouw beer eruit?

En wat heb je toch gedaan ondanks de sterke kracht van die beer? Ik ben benieuwd.
Wil je meer weten over deze oefening of mijn coachingstraject? Laat het me weten.

Bron afbeelding: Omdenken

Kats en coaching

Ik help organisaties bij het behoud van hun meest essentiële gereedschap, namelijk jouw mensen, met het bouwen aan meer zelfvertrouwen en vertrouwen binnen teams, zodat ze meer waarde aan zichzelf en de organisatie kunnen toevoegen en met meer plezier en energie bij je willen blijven werken.

Laat een reactie achter