Bouwen aan meer zelfvertrouwen – hoe doe je dat? Twee tips

Zoek eens op internet naar een definitie voor zelfvertrouwen en je vindt een keur aan beschrijvingen. Zelfvertrouwen hebben of uitstralen is in onze maatschappij een zeer gewaardeerde eigenschap. Maar blaak jij niet zo van het zelfvertrouwen? Met andere woorden, spelen onzekerheidsgevoelens jou parten en zit dat je professionele ontwikkeling in de weg?

Onzekerheid kan gepaard gaan met faalangstige gedachten en gevoelens. Je bent bang om af te gaan en doet daarom maar niets. Of je bevriest op het moment zelf als je wel een keer iets aandurft. Onzekerheid heeft bij mij het effect dat ik deels bevries en niet meer mezelf ben. Daar waar ik eerst enthousiast overkwam, kruip ik in mijn schulp en kan het zelfs een black-out veroorzaken. Heel vervelend.

Tip 1: ‘the way to go’

Ermee leren dealen is ‘the way to go’. Die gedachten en gevoelens zijn er gewoon af en toe en soms kun je er iets tegen of mee doen en op andere momenten niet. Ertegen vechten in de vorm van dat het er niet mag zijn, of er zelfs boos op worden… Vurig wensen dat het voorgoed wegblijft. Dat doet het helaas niet.

Tip 2: in actie komen (ACT)

Wat ik inmiddels ook probeer, is in het dagelijkse leven doen wat ik echt belangrijk vind en wat past bij mijn waarden. Het is de reden van het bestaan van mijn coachpraktijk: anderen begeleiden bij hoe je je onzekerheid enerzijds ‘onder de arm mee kunt nemen’ in het dagelijkse leven en anderzijds een manier vinden om te leven naar wat jíj belangrijk vindt, naar wat jij heel graag in je werk wilt doen of ontwikkelen. Daarvoor in actie komen en via die weg aan meer zelfvertrouwen bouwen. Het kan, stap voor stap, met de ACT methode.

Wil je hier eens verder over praten en weten wat ik voor je kan doen? Laat het me weten via het contactformulier.

Laat een reactie achter